My Fitness Pal – Träningscoach eller dåligt samvete?

Utbudet av appar som ska hjälpa personer att gå ner i vikt, äta nyttigare och må bättre finns det minst sagt gott om. En av dessa är My Fitness Pal – hur står den sig mot övriga appar i segmentet? Vad tycker användarna om den?

My Fitness Pal heter egentligen “My Fitness Pal – Kaloriräknare” men enbart kaloriräknare är det inte! Det går exempelvis att logga och följa utvecklingen inom:

  • Kaloriintag
  • Vätskeintag
  • Näringsämnen
  • Träning

I beskrivningen av appen anges det vara en ”hälsoapp” snarare än en ”bantningsapp”. Detta genom att sammanställa flera faktorer inom hälsan och ge råd om hur ett bättre mående kan uppnås utifrån personliga behov.

Högt betyg på AppStore

På sommaren 2022 hade My Fitness Pal fått över 7600 omdömen på AppStore. Detta med ett genomsnittligt betyg på 4,4. Det bör ses som ett mycket gott betyg till appen då det är extremt ovanligt att en app får över 4,8.

En kritik som framförs i en svensk recension av My Fitness Pal är att appen är utvecklad i USA och därmed på engelska. De flesta i Sverige hanterar engelska språket men det kan ändå bli lite svårt att förstå mått- och viktenheter samt namn på enstaka livsmedel. Dessutom ser ofta menyerna i Sverige något annorlunda ut än i Sverige. Det kan med andra ord ta ett litet tag att komma igång när vissa ord behöver kontrolleras osv. Utöver detta ser däremot recensenten appen som mycket komplett för att må fysiskt bättre.

Anpassa personligt

En unik funktion är att appen kan anpassas utifrån personliga mål. Exempelvis:

  • Proteinräknare – Ha koll på hur mycket protein du får i dig. Det är extra viktigt om du primärt bygger muskler.
  • Kaloriräknare – Viktigt både för de som tränar mycket – och de som vill gå ner i vikt.
  • Recept – Spara recept och olika måltider för att snabbt ha dem tillgängliga när maten ska planeras.
  • Lär dig om livsmedel – Över 14 miljoner olika livsmedel är registrerade i appen. Det går därmed snabbt att se innehåll av exempelvis vitaminer, proteiner och fett. Att förstå matens beståndsdelar brukar vara en nyckel till att välja nyttigare alternativ.

Börja med 30 dagar gratis

Som många andra appar finns en gratisversion för de som vill testa appen utan att betala. I detta fall är den aktiv i 30 dagar vilket räcker gott och väl för att testa dess funktioner. Sedan behöver månadsbetalning ske om appen önskas fortsätta användas.