Högskoleprovet

Kan högskolespelet utmana klassisk inlärning?

Det bästa sättet att lära barn kunskap är att lära dem via spel. Då tänker de inte på att de lär sig saker utan tycker bara det är spännande att tävla och vinna mot andra. Kanske är det samma sak med oss vuxna även om vi inte vill erkänna det. Tävlingsinstinkten, det sociala och chansen att tävla mot andra ska nämligen vara drivkraften till att få bättre på högskoleprovet – via appen Högskolespelet.

Det finns många olika vägar till att träna inför högskoleprovet. Det finns allt från instuderingsböcker och frågor till filmer på Youtube. En del personer lär sig bäst genom att sitta helt själv och göra gamla prov medan andra behöver mer stimulans i sällskap. Kan en app där man tävlar mot andra vara ett bra alternativ? Det tror iallafall företaget bakom Högskolespelet. Ett spel som ännu inte släppts på marknaden men som via deras hemsida beskrivs som ”appen som hjälper dig att få fler poäng på Högskoleprovet”

Utmana dina vänner

Spelet är uppbyggt med riktiga frågor från provet som presenteras i ett enkelt format via appen. Det går att spela själv men det är inte grundtanken. Tanken är istället att man ska utmana sina vänner i realtid och därmed direkt se vem som får bäst poäng.

Det finns ett par liknande appar och hemsidor där personer kan utmana varandra på frågesport. Men att enbart ha högskoleprovsfrågor är det som framförallt gör att denna app sticker ut.

Samla achievements

I likhet med många andra spel (både på telefon och på dator) samlar man belöningar på vägen. Det blir ett sätt att bevisa sina kunskaper och visa att man vunnit över sina vänner.

Ett test – inte att lära sig

Genom att göra frågorna och lära sig de rätta svaren kan man självklart lära sig en hel del inför kommande högskoleprov. Detta inte minst på ordförståelsen då kunskapen om vissa ord även kan göra att man förstår andra. Men det bör ändå ses som ett prov i första hand. Frågan är om det är en effektiv inlärningsväg?

Det som skiljer appen mot exempelvis instuderingsböcker är djupkunskapen. Det handlar därmed om att förstå varför ett mattetal är uppbyggt som det är och vilka formler som kan användas för att lösa det. Att sätta allt i en kontext.

Därmed inte sagt att appen är dålig. Den kan vara ett lysande komplement och ett sätt att komma igång med pluggandet inför provet. Men glöm inte att basen är att grundläggande förståelse. Detta oavsett vilket ämne det handlar om. Där har appen sin svaghet.