Billjud

Få bättre ljud i bilen

Tillhör du en av dom som gärna spelar hög musik i bilen? I sådana fall kan det vara en idé att titta på ljudet. Med ett par enkla steg kan du kanske förbättra ljudet och göra musikupplevelsen ännu bättre.

Nya högtalare

Att uppgradera befintliga högtalare är ett självklart alternativ – men det tåls ändå att nämnas. De högtalare som levereras som standard kan ofta relativt enkelt överträffas om du på egen hand gör research och installerar nya. Men – kostar det, så smakar det. Nya bilhögtalare kan lätt sticka iväg i pris om det är kvalitet du jagar.

Ett alternativ är att komplettera dina befintliga högtalare med en baslåda, för att få det där sköna trycket.

Kvaliteten på ljudfilerna

Spelar du ifrån en CD kan du räkna med hög ljudkvalitet. De flesta gör dock inte det längre – utan det är mobil med Bluetooth eller en AUX-kabel som är vanligast att använda idag. Det är inget fel i sig att streama från mobilen (även om det finns bättre alternativ), men ha i åtanke att de flesta streamingtjänster idag inte erbjuder särskilt hög ljudkvalitet.

Låtarna i streamingtjänster är komprimerade av flera olika skäl. Till exempel går det snabbare att ladda och förbrukar mindre data – men det sker på bekostnad av ljudkvaliteten.

Så vad finns det för alternativ? Det enklaste är att välja en av de få streamingtjänster som erbjuder Hi-Fi-ljud. Månadskostnaden är dock ganska hög, och med ökad storlek på filerna går mycket mobildata åt.

Ett annat alternativ är att importera filerna från CD-skivor till datorn och lägga in i mobilen. Ska du konvertera till mp3 bör det göras med en bitrate på minst 320 kpbs (vilket kan jämföras med 128 kpbs, som annars är vanligt att se). Istället för att importera från CD-skivor kan du givetvis även ladda ned högkvalitativa ljudfiler direkt från nätet.

Minska buller och oljud

Vissa bilar har väldigt låg ljudnivå inne i bilen även när du kör fort. Det är dock långt ifrån alla bilarägare som har den förmånen. Att bullerdämpa en bil i efterhand är ganska svårt, inte minst med tanke på att svenska vägbanor består av ganska grov asfalt.

Något som kan göra stor skillnad är däcken. Genom att välja rätt däck till din bil kan du minska bullernivån inne i bilen med flera dB, vilket ger en märkbar skillnad också för musikupplevelsen. Det finns även många som menar att det går att efterhandsisolera dörrarna för att minska bullret.