subwoofer

Bra subwoofer

En vanlig fråga i hemelektronikvärlden är ”vad är det som gör en bra subwoofer”? När det gäller datorhögtalare kanske inte frågan är lika relevant, eftersom man i regel köper ett paket med både satellithögtalare (de mindre pjäserna) och subwoofer. Det är dock högeligen relevant att kolla in några av de egenskaper som en baslåda erbjuder.

Först och främst – vad gör en subwoofer? Inte så jättemycket egentligen, i jämförelse med satellithögtalarna, och med tanke på hur stor den är. Subwoofern återger frekvenser som i regel hamnar mellan 20 Hz och 150 Hz. Ibland går det så högt som 200 Hz, medan professionella, stora subwoofers vanligen håller sig under 100 Hz.

20 Hz är precis på gränsen för vad människan förmår höra. Lägre frekvenser uppfattar vi inte som frekvenser, men förmår ”känna” genom vibrationer. 150 Hz är emellertid en klar ton som utan problem uppfattas som en sådan. Är du man? Nynna i så fall en ton, utan att tänka efter vilken du tar. Bara en bekväm ton, helt enkelt. Om du nu inte i ett undermedvetet försök tog en lägre ton än egentligen var bekvämast för att bekräfta din manlighet, så är denna ton troligen i närheten av 150 Hz. Är du kvinna? Nynna den absolut lägsta ton du kan! Och gå lite lägre ändå. Där har du förmodligen 150 Hz!

Bra subwoofer
En bra subwoofer kan ha flera olika egenskaper. Starkare, djupare baslådor är aktiva (håller med egen ström) snarare än passiva, och har kanske möjligheten att producera ljud i fler riktningar än en (detta är dock ganska ovanligt bland högtalare).

Placering av subwoofer
Bra subwooferVad som emellertid kanske är mest intressant är var man placerar baslådan/subwoofern. Ett vanligt missförstånd är att man bör placera den mellan de två satellithögtalarna (om det nu är två stycken man har). Det finns det egentligen ingen grund för, utom möjligen att det är estetiskt tilltalande.

Att placera baslådan nära dig som lyssnare är ofta ett bra trick, men känn för all del inte att du måste ha den precis under dig. Ha i åtanke att låga frekvenser har långa våglängder. Frekvenserna kommer därför att nå dina öron nästan samtidigt och det är väldigt svårt att uppfatta var en baslåda befinner sig i ett vanligt rum. Just detta faktum gör att placeringen av baslådan är mindre viktig än många tror.

Att placera sin subwoofer i närheten av ett hörn är en bra teknik, eftersom ljudet då förstärks med hjälp av flera väggar. Placera den dock inte direkt mot ett hörn, eftersom det kan leda till att vissa frekvenser blir grumliga.

För att hitta den perfekta platsen för subbasen är att placera själva subwooferhögtalaren i soffan där du kommer sitta och sedan krypa runt på golvet på alla fyra och där basen hörs bäst är det stället där du skall placera subbashögtalaren för att få absolut bäst basåtergivning du kommer sitta. Det är inte alltid praktiskt möjligt att placera den där basen är som bäst men då finns det andra placeringar där du här bastonerna tydligt när du kryper runt på golvet.